26 februari 2014

Fokusgruppen – nya frågeställningar och konstruktiva lösningar

Kreativiteten flödade på fokusgruppens första möte i Nässjö. Många tankar och reflektioner kring arbete och funktionsnedsättning, men också om normer i stort. Vem är det egentligen som bestämmer vad som är normalt och inte?

Projektet är otroligt viktigt, och det ligger helt rätt i tiden – inte bara för att det är valår. Arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättningar har inte minskat, utan ökat. Trots alla stöd och bidrag. Vad beror det på? Det kan ju inte bara vara en ekonomisk fråga, utan det måste vara någonting annat.

Första mötet av fokusgruppen i Nässjö

Det var så intressant, mysigt och skoj att få träffa de andra i fokusgruppen, höra deras historier och tankar och vara kreativ tillsammans med dem. Dagen fylldes inte bara av diskussioner utan framför allt av kreativt arbete. Efter att vi gruppvis diskuterat frågeställningar kring olika områden, sattes våra frågor och påståenden upp på väggarna i lokalen.

Fokusgruppen möte 6 feb 2014
Fokusgruppen möte 6 feb 2014
Vi fick markera de vi tyckte var viktigast med små märken. Sedan valde gruppen ut en frågeställning, som vi illustrerade med text och bild. På ett papper skulle vi illustrera problemet, och på det andra pappret presenterade vi en lösning.

Att se gruppernas konstverk var fantastiskt, starkt och satte igång många tankar. Tänk att ord och bild kan bli så oerhört starkt! 



Jag ser mycket fram emot nästa möte, och de kommande åren som vi ska jobba tillsammans. Jag hoppas att debatten även hittar in i tv-soffor och radiostudios samt att den blir riktigt aktiv! För det handlar faktiskt om människosyn och människovärde.

Inte komma ut på arbetsmarknaden
Att kunna leva ett gott liv och få vara med räcker inte, utan vi vill ju ses som jämlika människor! När invandrare och ungdomar utnyttjas på arbetsmarknaden blir det väldigt uppmärksammat och det är bra, men det är dags att man uppmärksammar vår situation också. Förutom att många av oss funktionshindrade inte kommer ut på arbetsmarknaden över huvud taget, är det till exempel alltför många som hamnar i en lönefälla när företagen inte vill betala någon lön utöver lönebidraget.

Ta tillvara våra kompetenser i alla lägen
Nu är det hög tid att börja se allas kompetenser och ta tillvara dem, att sluta fokusera på det vi inte kan och ta tillvara våra kompetenser i alla lägen! Det gäller inte bara rätten att få arbeta med det man förtjänar, utan också att få rätt hjälp och stöd i form av t ex assistans för att kunna göra det. Stöd må kosta pengar, men det kostar ännu mer att inte ge hjälp, eftersom det leder till isolering, enorma sjukersättningskostnader och allmän ohälsa. 



Det hela är mycket enkelt
Det är människorna som bygger samhället och får det att gå runt, en investering i människorna ger således utdelning tillbaka! 
Do you understand?



Linda Åkesson
Kursdeltagare i Share Music Sweden och medlem av fokusgruppen för projekt WORK

Läs mer av Linda i hennes blogg: Saker som hon gör

Linda Åkesson på fokusgruppen möte i Nässjö
Linda Åkesson på fokusgruppen möte i Nässjö

Fokusgruppen möte 6 feb 2014
Fokusgruppen möte 6 feb 2014

Fokusgruppen möte 6 feb 2014
Fokusgruppen möte 6 feb 2014

Fokusgruppen möte 6 feb 2014
Fokusgruppen möte 6 feb 2014



4 februari 2014

En inspirerande WORKshopdag

Söndagen den 26 januari 2014 samlades ett gäng förväntansfulla personer på Balettakademien i Stockholm. Som vanligt när Share Music är i farten var skaran allt ifrån nybörjare till proffs, vilket jag personligen tycker gör dynamiken väldigt fin!

Dagen leddes av koreografen Alexander Gottfarb och bland det första jag lade märke till var hans sätt att bemöta oss på. Det som för mig är väldigt viktigt i mitt intressepolitiska arbete blev här så uppenbart genom en enkel handling. Det visade sig nämligen vara en monitor ut till caféet respektive entrén som visade allt vi gjorde inne i salen. Alexander informerade om detta och frågade om någon var emot att bli filmad. När han inte fick något svar, svarade han själv "då ber jag dem att stänga av skärmen".

Dagen handlade om rörelse, både individuellt, i par samt i grupp. Varifrån kommer en rörelse och vad händer på vägen till den blir en färdig produkt? Vi fick tre skilda områden att arbeta utifrån: militär, sport och religion. Det viktiga var inte resultatet utan vägen dit samt att försöka hålla fokus så att man inte ändrade rörelsen mitt i det man hade påbörjat. 

När vi arbetade parvis skulle man i den ena övningen spegla varandra och i nästa skulle vi gissa varandras figurer vilka skulle vara utifrån militär, sport och religion. Koncentrationen var på topp, men jag kan erkänna att det var svårt att hålla sig till just den första tanken av en figur, det var lätt att vilja hoppa till nästa och gå vidare.

Nu drar jag en parallell till retorikens värld, något som jag själv är väldigt intresserad av. Ordet retorik betyder konsten att tala så att åhöraren lyssnar. Denna parallell har jag tänkt på många gånger då man som dansare står inför publik. Det viktiga i dansen är vad publiken ser och hur den uppfattar det som sker på scenen. För att komma till publikens hjärtan måste den som står på scenen fundera hur rörelsen i det här fallet kommer att bli betraktad.

Tack för en inspirerande WORKshopdag!
Hälsar Anna Westerberg