10 december 2011

Project DAJ i Tbilisi!

Då var det dags för projekt DAJ igen och denna gång i Georgien. Vi från Sverige reste österut direkt till Istanbul, där vi tillbringade några timmar innan vi fortsatte vidare till Tbilisi.

I gryningen, vid 4-tiden sammanstrålade vi med våra kollegor som kom från Ukraina och Vitryssland. Flygtiderna gör att man får inleda sitt besök med att sova helt enkelt. Hotellet serverade sen frukost vid 13-tiden (!) och sedan var det dags för kulturprogrammet. Våra värdar är så otroligt måna om att vi ska hinna uppleva deras land. Så vi for på en rundtur till bla den gamla staden Mtskheta och den gamla katedralen.Kvällen avslutades naturligtvis med traditionell georgisk mat!På vägen hem stannade vår chaufför vid fredens bro så vi kunde fotografera oss där. Bron byggdes efter kriget med Ryssland 2008 och har ett säreget arkitektoniskt uttryck. Och bron liksom resten av stan fullkomligt badar i spektakulära ljussättningar. Allt är upplyst med små lampor - trädstammar, husfasader, skulpturer, lampor som liknar gigantiska kristallkronor hänger över paradgatan.

Idag har vi haft seminarium på Musikkonservatoriet, mitt i stan. Korridorerna ljöd av sång och instrumentalspel från studenterna som övade. Vi hade ett 30-tal deltagare och då ingick även en manskör på nio personer.De inledde med ett par sånger och sjöng fantastiskt starkt och vackert. Det blev en häftig och något ovanlig inledning på vårt seminarium, som sedan fortsatte med paus för körsång eller musikstycken på traditionella instrument under hela seminariet.

Jag berättade om Share Music, visade en del filmklipp och sedan tog Paul(Palle) Bothén över. Tanken med det här seminariet var att fokusera på den konstnärliga processen och skapa en förståelse för hur vi inom Share Music arbetar med utveckling av material, som deltagarna skapar själva. Tack vare kören som deltog blev det väldigt speciellt men också tydligt. Palle lät gruppen utveckla ett körstycke tillsammans med den poetiska texten Sixaruli mecamulisper piso mziani, som betyder den glada lila katten i solen...:) Allt baserat på minnen som var startskottet...

Deltagarna uttrycket stor glädje och tacksamhet över att få delta i workshopen.Väldigt roligt med den postivia responsen och vår partnerorganisation här var nog lite lättad. För det fanns farhågor att det inte skulle vara självklart att vårt sätt att arbeta skulle gå hem.

Imorgon ska vi prata framtid...

Inga kommentarer: