10 november 2011

Vi är med och förändrar!!

Torsdag kväll. DAJ!-projekt i Kiev är redan slut för denna gång och vi reser hemåt i gryningen. Vi kan bara konstatera att de här två dagarna blev succé och att vi kommer hem med fantastiska upplevelser och så många intryck. Dagens seminarium inleddes med att Sophia berättade om Share Musics bakgrundshistoria och beskrev mera ingående hur arbetet sker i Sverige. Fler intressanta frågor ställdes och just frågorna avslöjar på något sätt med vilket "raster" de tar in vårt arbete.
Sedan hade vi föreställning och aulan fylldes med ännu mera folk. Det blev helt suveränt och med fler sådana där fina moment som etsar sig fast på näthinnan. Stundtals var det helt knäpptyst i aulan och fokuseringen maximal. Helene dansade med en kille som tog ut svängarna rejält, en grupp la helt plötsligt till ljud som de inte hade gjort innan.En grupp som tittat innan ville helt plötsligt delta..

Sedan blev det tacktal och dekanen för institutionen var helt lyrisk, professorerna från Georgien likaså. Och det var först ikväll när vårt svenska team pratade, som vi alla riktigt insåg hur stort detta är. Här deklarerar akademiker att de måste ta in och lära av de erfarenheter vi har för att de behöver det till sin undervisning! En av studenterna kom fram och pratade inför hela aulan med skälvande stämma om hur otroligt det hade varit och att hon tyckte det varit som att vistas på en annan planet.

Det pratades mycket efteråt om att det hade varit så betydelsefullt för studenterna att det hade varit med deltagare med funktionsnedsättning. Och då ska man komma ihåg att det var studenter som just ska arbeta med personer med funktionsnedsättning...

Och det låter kanske kaxigt, men ikväll känner vi starkt att vi är med och förbättrar och förändrar. Att arbete under få dagar som dessa kommer att spela roll för andra människor framöver.

Vad gör man annars en torsdagskväll i Kiev? Vi vet! Man går på konstmuseum! Vi köade i kylan för att komma in på PinchukArtCentre, som visar samtidskonst. Redan i kön såg vi att medelåldern var riktigt låg. Väl inne insåg vi att 40+are tillhörde gamlingarna! Vår slutsats: PinchukArtCentre är en suverän plats för dejting eller för spaning... och för att man gillar samtidskonst såklart!

Det fanns otroligt många bra verk av framförallt konstnärer från Ukraina.Så på de här dygnen har vi tagit oss genom historien från ortodoxa klostret Lavra från 1000-talet till samtidskonsten som faktiskt verkar spela roll och vara intressant för unga i sin samtid - här i Kiev.

Projekt DAJ! fortsätter till Georgien i början av december.

Inga kommentarer: